Як хіп-хоп впливає на смак сиру

В те, що корови дають більш якісне молоко, якщо при цьому слухають музику, свято вірить кожен фермер. Але відзначиться чи кращим смаком сир, якщо він буде дозрівати під музику Моцарта? Відповідь на це питання спробував знайти швейцарський виробник сиру, повідомляє німецьке видання Die Welt.

Сировар Біт Вампфлер з швейцарської комуни Бургдорф спільно з цюріхськими університетом прикладних наук вивчив, чи впливають звукові хвилі на процес дозрівання сиру сорту Емменталь, передає журналістка Юлія Хазе. Вісім головок сиру протягом шести місяців дозрівали в спеціальних дерев’яних боксах, в кожному з яких грала різна музика: починаючи від пісні Stairway To Heaven групи Led Zeppelin, мінімалістичного техно і закінчуючи хіп-хопом групи A Tribe Called Quest і «Чарівною флейтою» Моцарта. Після закінчення експерименту смакові якості сиру оцінювалися журі з восьми гастрономічних експертів.

«Сири відрізнялися як смаком, так і запахом.» Ми виявили, що при певних частотах сир отримує інший аромат », – каже Біт Вампфлер. «Смак всіх сирів, що дозрівають під впливом музики, виявився більш м’яким порівняно з сирами, дозрівають в звичайних умовах. А Емменталь, очевидно, вважає за краще хіп-хоп, – зазначає видання. – Сир, дозрівають під хіп-хоп-музику, був помітно духмяний і відрізнявся більш вираженим смаком ».

« Відмінності були однозначними в тому, що стосується текстури, смаку і зовнішнього вигляду », – вказує Беньямін Луцуй, шеф-кухар одного з ресторанів Женеви.

Результати експерименту підтвердили і в Цюріхському університеті прикладних наук, проте біохімічні відмінності сирів дослідники мають намір вивчити на наступному етапі дослідження.

Тим часом сировар Вампфлер радий тому, що в майбутньому зможе пропонувати своїм покупцям сир в зави ності від їх музичних уподобань. Так, один американець уже цікавився у нього, чи можна замовити сир, дозрілий по музику Моцарта, передає Die Welt.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *